طبق گفته رئیس مجلس شورای اسلامی بر اساس ماده 130 آییننامه داخلی مجلس که میتوان به یک طرح زودتر از 6 ماه رسیدگی کرد، بیش از 50 امضا جمعآوری شده که بر همین اساس طرح شفافیت آراء نمایندگان میتواند در دستور کار هفته جاری قرار گیرد.
به گزارش برجک، طرح شفافیت آرا در مجلس یازدهم با اختلاف سه رای به حدنصاب دوم سوم آرا برای تغییرآئین نامه داخلی نرسید و رای نیاورد. 65 درصد موافق و 30 درصد مخالف اما اقلیت پیروز شد چراکه تصویب طرح طبق آیین نامه به دو سوم رای حاضران نیاز دارد اما با سه درصد کمتر تصویب نشد.
مهمترین استدلال مخالفان طرح، پوپولیسم است. در واقع برخی معتقدند نمایندگان با این روش دو شخصیتی خواهند شد و شاخص رای دادن مبنای تشخیص کارشناسی نیست بلکه شاخص فرار از فشار اجتماعی، هزینه ندادن و رها کردن خود از دردسر بوده است. آنها اعتقاد دارند با اجرای این طرح تصمیم نماینده ها مقابل غوغای رسانه ها و تخریب ها، غیرکارشناسی و پوپولیستی خواهد شد.
این در حالی است که موافقان اعتقاد دارند نمایندگان باید صلاح و مصلحت را فارغ از نظر افکار عمومی در نظر گیرند. افزون بر این شفافیت ارا به دنبال خود نتایج مثبتی به دنبال دارد که نظر مخالفان بیشتر می تواند شبیه بهانه باشد تا منطق درست و قابل پذیرش.
مردم حق دارند بدانند چه کسانی پای منافع ملت می ایستند.کارشناسان حوزههای مختلف برای اینکه بتوانند با تحلیل های خود مردم و سیاستمداران را در اخذ تصمیماتشان بهتر کمک کنند به شفافیت آراء نمایندگان نیاز دارند. اهمیت شفافیت آرا بر این اساس است که اطلاع مردم از عملکرد نمایندگان و پاسخگو شدن نمایندگان نسبت به رای خود موجب ارتقای بلوغ سیاسی-اجتماعی مردم و تقویت ساختار انگیزشی آنها برای مشارکت در فرآیند قانونگذاری کشور میشود.
شفافیت آراء باعث افزایش دقت و مسئولیت پذیری نمایندگان در مطالعه طرح ها و لوایح می شود و در نتیجه بهبود تصمیمات را به دنبال دارد. افزون بر این بهترین تصمیم در بالاترین سطح کارشناسی بدون اعتماد مخاطب محکوم به شکست است. نماینده ها باید برای اتخاذ هر تصمیمی ابتدا اعتماد جامعه را جلب کنند و برای اجماع سازی کارشناسی تلاش کنند.لذا مجلس پنهانکار در بالاترین سطح کارشناسی هم باشد نمی تواند کارامد باشد..
مجلس برای حاکم شدن شفافیت از خود شروع کند چراکه اگر در مجلس شورای اسلامی شفافیت آرا حاکم شود راه برای بسیاری از معاملات پشت پرده بسته خواهد شد. این طرح پاسخ به یکی از مطالبات بنیادین مردم است. وکلای ملت علاوه بر اینکه خود در اتاق شیشه ایی قرار می گیرند، دستشان بازتر می شود تا از مسولان و مدیران با قدرت بیشتری پرسشگری کرده و راه زدوبند و فساد بسته میشود.در آمریک نیز ابتدا برخی نمایندگان به صورت داوطلبانه آراء خود را اعلام عمومی کردند بعد از آن شفافیت آراء نمایندگان تبدیل به یک عرف سیاسی شد.
در واقع شفافیت آرا تنها یک تغییر در مدل اداره مجلس نیست بلکه یک الزام و متغیر کلیدی در اصلاح راهبردی مدل حکمرانی در کشور محسوب می شود. مجلس به عنوان یکی از ارکان قانونگذاری در کشور می تواند شروع کننده این شفافیت باشد. با چنین روندی در مراحل بعدی سایر نهادها و دستگاه ها با الزام شفافیت آرا به مردمی سازی و اقناع و ایجاد مشارکت اجتماعی همراه خواهند شد.
یکبار دیگر بیش از 50 نماینده مجلس در نامه ای از هیات رئیسه مجلس خواستند تا موضوع شفافیت آرائ نمایندگان متناسب با آیین نامه مجلس مجددا در دستور کار قرار گیرد.
حجتالاسلام جواد نیک بین نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه، 26 بهمن) مجلس شورای اسلامی در تذکری خطاب به قالیباف رئیس مجلس اظهار داشت: به دلیل عدم رأی آوردن این طرح، علیه شما و مجلس یازدهم هجمههایی صورت گرفت و علیرغم اینکه در شفافیت و دفاع از آن اظهاراتی داشتید، چون هنوز رأی به شفافیت آراء داده نشده، برخی نمایندگان در جریان رأیگیری شرکت نمیکنند که از صبح چند بار شاهد این موضوع بودهایم.
وی با تأکید بر اینکه باید موضوع شفافیت در دستور کار قرار گیرد افزود: مقصود از شفافیت صرفاً در امر قانونگذاری نیست بلکه باید در اجرا هم شفافیت باشد، چنانچه 8 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی داده شده که با لایحه بودجه این میزان 160 هزار میلیارد تومان برآورد میشود که باید مشخص شود دست چه کسی است.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برای حفظ انتظام در مجلس باید رأی به شفافیت، شفاف باشد.
نیک بین اظهار داشت: باید فرق خائن و خادم مشخص شود و مردم با فرد منافق برخورد میکنند لذا خواستار قرار گرفتن موضوع شفافیت آراء نمایندگان در دستور کار جلسه روز سهشنبه هستیم.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به تذکر نماینده محلات با تأکید بر اینکه بحث شفافیت مورد توجه مجلس بوده است خاطرنشان کرد: این طرح نیازمند دو سوم آراء نمایندگان بود که در زمان رسیدگی تنها 3 رأی کم آورد.
رئیس مجلس گفت: بر اساس ماده 130 آییننامه داخلی مجلس که میتوان به یک طرح زودتر از 6 ماه رسیدگی کرد، بیش از 50 امضا جمعآوری شده که بر همین اساس طرح شفافیت آراء نمایندگان میتواند در دستور کار هفته جاری قرار گیرد.